Mikä on pulley?

12.10.2020


Pulleyrepeämä on yleisin yksittäinen kiipeilyvamma. Mutta mikä pulley tarkalleen ottaen on?


Sormien koukistajajänteet kulkevat jännetupen sisällä. Jännetupessa on sormen alueella vahvempia kohtia, joita kutsutaan pulleyrakenteiksi. Pulleyrakenteet ovat niin pieniä ja ohuita, että niitä ei yleensä tunne ihon läpi. Pulleyn tehtävänä on sormen koukistuessa pitää koukistajajänteet paikoillaan, lähellä luun pintaa. Jos pulleyrakenteita ei olisi ollenkaan, jänne nousisi sormea koukistaessa ihon sisällä irti luusta kuin jousipyssyn jänne. Pulleyt on nimetty sormen tyvestä kohti kärkeä A1 - A5- ja C1 - C3 -pulleyksi. A-alkuiset pulleyt ovat rengasmaisia pulleyta (englanniksi annular) ja C-alkuiset pulleyt ristikkäisiä pulleyta (cruciate).


Kuva: Wikimedia Commons
Kuva: Wikimedia Commons


Kiipeillessä, erityisesti full crimp -otetta käyttäessä, pulleyrakenteisiin kohdistuu suuri voima. Krimpatessa A2 -pulleyyn, joka sijaitsee sormen keski- ja tyvinivelen välissä (ks. kuva), kohdistuu 3-4 kertaa suurempi voima kuin saman sormen sormenpäähän. Jos siis 80 kg painava kiipeilijä roikkuisi kahdeksalla sormella krimppilistalla paino täysin tasan jokaiselle sormelle jaettuna, jokaiseen sormenpäähän kohdistuu 10 kg:n voima ja jokaiseen A2 -pulleyyn 30-40 kg:n voima. Jos sama kiipeilijä roikkuu yhdellä kädellä krimpissä, johon mahtuu vain kolme sormea, jokaiseen A2 -pulleyyn kohdistuu 80-107 kg:n voima. Jos samasta otteesta tai tuohon otteeseen tehdään dynaaminen muuvi, voima on vielä suurempi. Hämmentävää, miten niin pieni ja ohut kappale sidekudosta voi kestää niin paljon, eikö?

Jos pulleyyn kohdistuu sen kestokykyä suurempi voima, siihen tulee repeämä. Yleisimmin repeämä on A4 tai A2 -pulleyssa, eli juuri niissä, joihin krimpatessa kohdistuu suurin voima. 

Repeämä voi olla pieni ja osittainen, tai koko pulley voi katketa. Jos sekä A2 että A4 -pulley repeävät, saattaa samalla revetä myös niiden välissä sijaitseva A3 -pulley tai ristikkäispulleyt. Tavallisinta on, että pulley repeää keskisormesta tai nimettömästä.

Pulleyn repeämiseen liittyy usein poksahtava ääni ja kipua sormessa kämmenen puolella, ehkä myös turvotusta. Äärimmäisissä tapauksissa sormessa saattaa myös näkyä ns. bowstring -ilmiö, kun jänne nousee irti luusta useamman pulleyn revettyä kerralla. Joskus pulleyn repeytymiseen liittyy myös esimerkiksi lumbrikaalilihaksen tai nivelsiteen vaurio. 

Pulleyvamman tutkimiseen käytetään ultraääntä tai MRI-laitetta. Leikkaushoitoa suositellaan esimerkiksi silloin, jos useampi pulley on revennyt samanaikaisesti tai pulleyn lisäksi myös muut sormen rakenteet ovat vaurioituneet. Lievemmätkin pulleyvammat kannattaa kuitenkin käydä tarkistuttamassa asiantuntijalla, jotta hoito- ja kuntoutustoimenpiteet tulee tehtyä asianmukaisesti.

Teksti ja kuva: Fysioterapeuttiopiskelija Anna Sjöman


Lisää luettavaa ja lähteitä

Crowley, T. 2012. The Flexor Tendon Pulley System and Rock Climbing. Journal of Hand Microsurgery 4:25-29.

Kauranen, K. 2017. Fysioterapeutin käsikirja. Helsinki: SanomaPro.

Kiviranta, I. & Järvinen, M. 2012. Ortopedia. Helsinki: Kandidaattikustannus Oy.

Schöffl, V., Hochholzer, T. & Lightner, S. 2016. One move too many... How to understand the injuries and overuse syndrome of rock climbing. Boulder: Sharp End Publishing.

Vastaranta, M., Göransson, H., Havulinna, J., Kotkansalo, T., Nietosvaara, Y., Ryhänen, J. & Vilkki, S. 2016. Käsikirurgia. Helsinki: Kandidaattikustannus Oy.

Wiesinger, H., Kosters, A., Muller, E. & Seynnes, O. 2015. Effects of Increased Loading on In Vivo Tendon Properties: A Systematic Review. Medicine and Science in Sports And Exercise 9:1885-1895. 

 © Kaikki oikeudet pidätetään 2022 
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita